Skót csirkehúsleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Emese
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Szabadban, Hideg téli napokra, Szilveszter, Farsang, Hétvégi ebéd, Buli, Sörözés, borozás, Főtt, Édes, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1/2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
2 maréknyi aszalt szilva 219 2.3 0.6 47.4 5 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
4 szál zellerszár 17 0.8 0.11 3.8 0.65 0
2 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 szál póréhagyma 37 2.2 0.3 6.3 2.3 0
6 db csirke felsőcomb ? ? ? ? ? ?
10 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
1 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített olajon zsírjára sütjük a felkockázott szalonnaféléket, majd a pörcöt kivesszük. A zsiradékon átsütjük a felkockázott csirkecombfiléket. A combcsontot és a bőrt liternyi vízben felfőzzük alaplének. A húst és a szalonnapörcöt fazékba tesszük. A sütőzsiradékban megpirítjuk a felkarikázott zellert, sárgarépát és a pórét. Hozzáadjuk a fűszereket és összepárolva, szedőkanállal kiszedve, a húsokhoz adjuk. Rászűrjük az alaplevet és félpuhára főzzük. Ekkor beledobjuk az aszalt szilvát, hozzáöntünk fél deci száraz fehérbort és készre pároljuk.
Friss kenyérrel tálaljuk.