Marhatekercs (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Jóska
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Göngyölt, Hirtelen sült, Párolt, Kukta, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg marhacomb 231 19 18 0.6 0 70
15 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 evőkanál mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
4 db ecetes uborka ? ? ? ? ? ?
20 dkg vegyes zöldség ? ? ? ? ? ?
4 szem borókabogyó 0 0 0 0 0 0
4 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
2 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A marhacombból 8 szeletet vágunk, majd gyengéden vékonyra verjük. Az apróra vágott szalonnát zsírjára sütjük. A pörcöt kivesszük és a zsiradék felében a finomra metélt hagymát megpirítjuk. Elkeverjük a kockára vágott uborkával és a mustárral, majd a hússzeleteket megkenjük a masszával. A két végét behajtva roláddá tekerjük és zsineggel körbe kötjük. Sóval, borssal meghintjük és a félretett olajon, körben aranybarnára sütjük, végül kuktába tesszük. Rászórjuk a felkockázott zöldségeket, a fűszereket, leöntjük a borral. Sípolástól számítva fél órát pároljuk. A húst kiemeljük, a zsineget lebontjuk, a szaftból a fűszereket kidobjuk, majd a tejföllel elkeverve bormixerrel összezúzzuk. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk, majd a húsra öntve tálaljuk.
Burgonyapüré, krokett vagy knédli a hozzá illő köret.