Fokhagymás tarjacsíkok tócsniban (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Macskajajra, Buli, Hétvégi ebéd, Töltött, Hirtelen sült, Párolt, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

Fokhagymás tarjacsíkok
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
50 dkg tarja 0 0 0 0 0 72
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Tócsni lepény
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
80 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3-4 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A tálaláshoz
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
7 dkg edámi sajt 261 2.8 26.2 3.1 0 96
7 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
1 teáskanál füstölt paprika (csípős) 0 ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Fokhagymás tarjacsíkok
A kis kockára vágott szalonnát zsírjára sütjük, majd a pörcöt kiszedjük. A zsiradékon a vékony csíkokra vágott sertéstarját pirosra sütjük. Az apróra darabolt hagymát és a zöldségeket belekeverjük, megfűszerezzük, majd fedő alatt, szükség szerint, kevés vizet öntve alá, puhára pároljuk.

Tócsni lepény
A meghámozott burgonyát, almareszelőn, lereszeljük. Sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, majd belekeverjük a tojást és annyi lisztet, hogy a massza összeálljon. Ne pihentessük, mert a burgonya elszíneződik. Kevés, forró olajban süssük. Kanállal vékony lepényeket rakunk az olajba, majd a kanál hátával elsimítjuk. Egyszer megfordítva, mindkét oldalát aranybarnára sütjük.


A tálaláshoz
A megpárolt húst a lepények közepébe halmozzuk és félbe hajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tejföllel átkenjük, majd az elkevert, reszelt sajtokkal megszórjuk. Kevés paprikával meghintve, grill fokozaton pirosra sütjük. Azonnal tálaljuk. Idénysalátát vagy savanyúságot kínáljunk mellé.