Pácolt lazacfilé, avagy gravlax (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 15 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Imre apó
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Előételek, Reggeli, Uzsonna, Sörözés, borozás, Buli, Szilveszter, Böjt, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Édes, Sós, Savanyú, Hideg, Halak, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál friss citromlé 45 0.4 0.1 7.7 0 0
1 teáskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
2 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
7 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 teáskanál bors 0 0 0 0 0 0
8 evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kg lazac 208 20 14 0.2 0 44
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lazacfilét bőrével lefelé deszkára terítjük, majd kézzel óvatosan áttapintva, a szálkákat kihúzzuk. A fűszerkeverékből keveset pácolóedénybe szórunk, majd a halfiléket ráterítjük. Ismét fűszersó, majd a bőrével felfelé a maradék lazac következeik. Végül a maradék fűszert rászórva, enyhén lenyomtatva, 2 napig pácoljuk. Naponta kétszer megforgatjuk. Lecsepegtetve, gondosan leöblítve leszárítjuk. A bőrével lefelé fektetve, ferdén, vékonyan szeletelve tálaljuk. Vaj, kapros-mézes mártás és pirítós vagy az igazi északi lapos kenyér az elmaradhatatlan kísérője.