Pácolt lazacfilé, avagy gravlax (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 15 perc A recept forrása: Imre apó A recept nehézségi foka: 2 Helye a tartalomjegyzékben: Halak Cimkék: Előételek, Reggeli, Uzsonna, Sörözés, borozás, Buli, Szilveszter, Böjt, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Édes, Sós, Savanyú, Hideg, Halak, Zöldség Hozzávalók 4 személyre:
A lazacfilét bőrével lefelé deszkára terítjük, majd kézzel óvatosan áttapintva, a szálkákat kihúzzuk. A fűszerkeverékből keveset pácolóedénybe szórunk, majd a halfiléket ráterítjük. Ismét fűszersó, majd a bőrével felfelé a maradék lazac következeik. Végül a maradék fűszert rászórva, enyhén lenyomtatva, 2 napig pácoljuk. Naponta kétszer megforgatjuk. Lecsepegtetve, gondosan leöblítve leszárítjuk. A bőrével lefelé fektetve, ferdén, vékonyan szeletelve tálaljuk. Vaj, kapros-mézes mártás és pirítós vagy az igazi északi lapos kenyér az elmaradhatatlan kísérője. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||