Vadas töltött hagyma (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Hústalan feltétek 
Cimkék: Előételek, Hústalan feltétek, Főétel előtt, Főétel, Buli, Böjt, Töltött, Csőben sült, Sós, Meleg, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
1 adag száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
ízlés szerint citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 csapott evőkanál mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
1/2 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 db fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
2 db sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
12 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A hagymákat megtisztítjuk, tetejét levágva, a belsejét kivájjuk. Az aljukból is levágunk egy karikát, hogy megálljanak. A zöldségeket megtisztítjuk, lereszeljük és egy evőkanál olajon kissé megpirítjuk, majd a vörösborral és a fűszerekkel roppanósra pároljuk. A cukrot 1 evőkanál olajon karamellizáljuk és a zöldséget ráöntjük a karamell feloldódásáig lassú tűzön forraljuk. A leszűrt zöldséggel megtöltjük a hagymákat, a kiolajozott tepsibe állítjuk őket, majd mindegyikre egy kanál tejfölt öntünk és a megreszelt sajttal meghintjük a tetejüket. Fél deci vizet öntünk alájuk és 160 fokos sütőben, fél órát sütjük. Tálaláskor még tejfölt kínálunk mellé.