Köleskása borjúval és zöldségekkel (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Zsóka
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Szabadban, Buli, Hétvégi ebéd, Párolt, Bogrács, Édes, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gyümölcsök, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg borjúcomb 110 19.5 4.5 0.3 0 86
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
15 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál borsikafű 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 szál paszternák ? ? ? ? ? ?
1 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 evőkanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 db karalábé 38 2.1 0.2 6.9 1.4 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
60 dkg köles 350 9.5 3.9 68.8 3.8 0
3 dkg aszalt szilva 219 2.3 0.6 47.4 5 0
3 dkg aszalt sárgabarack 307 5 0.5 70.2 0 0
3 dkg aszalt meggy ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Erős tűzön felhevítjük a finomra vágott szalonnát, majd átpirítjuk rajta a az apróra vágott hagymát, a kis kockára vágott húst és a finomra aprított zöldségeket. Egy órát pároljuk, mindig, csak kevés vizet adva hozzá. Fűszerezzük, majd beleszórjuk a kölest, felöntjük kétannyi vízzel. Fedő alatt, kis lángon főzzük. Ha, majdnem puha belekeverjük a kis kockára vágott aszalt gyümölcsöket. Kissé tovább hagyjuk a lángon, majd kendővel letakarva, fél órát pihentetjük. Halmokba szedve tálaljuk és kanállal fogyasztjuk.