Juhtúrós rakott burgonya (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Főétel, Főétel mellé, Rakott, Csőben sült, Sós, Meleg, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
20 dkg juhtúró 283 18.2 21.1 3 0 12
1 kg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
10 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
3 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk. A tejfölt összekeverjük a fokhagymával és a reszelt karaván sajttal. A paradicsomot meghámozzuk, a hagymát megtisztítjuk és mindkettőt vékonyra felszeleteljük. A tepsi alját vékonyan bekenjük vajjal, és rákarikázzuk a burgonya felét. Ezt a réteget megsózzuk, megborsozzuk és ráterítjük a habosra kikevert juhtúrót. Erre rétegezzük a paradicsomot és a hagymát, majd megint burgonya következik. Újra megsózzuk, megborsozzuk. Végül ráöntjük a tejfölös masszát, és 175 fokos sütőben, fél órát sütjük.
Idény salátával tálaljuk.