Rasszolnyik többféle hússal (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Macskajajra, Buli, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
10 szem bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
1 evőkanál kapribogyó 0 0 0 0 0 0
1 maréknyi olívabogyó 138 1.4 13.9 1.8 2.4 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
30 dkg savanyú uborka 14 0.6 0.1 2.6 0 0
20 dkg füstöltkolbász 315 14.5 28.3 0.2 0 132
20 dkg füstölt sonka 203 15 15 0.3 0 95
60 dkg marha oldalas 0 ? ? ? ? ?
30 dkg füstölt oldalas ? ? ? ? ? ?
4 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A húsokat, a kolbász kivételével, a borssal, a babérlevéllel és a hagymával, 3 liter vízzel főzzük, csendes tűzön, két órát. A levet szűrjük le, majd a húsokat csontozzuk ki és vágjuk apró darabokra.
A vajon pároljuk át a felszeletelt kolbászt és a vékony csíkokra vágott uborkát, keverjük hozzá a paradicsompürét, majd pirítsuk le. Végül öntsük fel a levessel, keverjük bele a húsokat, majd a kisebb darabokra vágott olívát és a kaprit. Forraljuk össze, tálalás előtt ízesítsük tejföllel és karikára vágott citrommal.
Igazi téli leves, de másnapra sem utolsó.