Szójapörkölt (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Hústalan feltétek 
Cimkék: Hústalan feltétek, Főétel, Böjt, Főtt, Sós, Meleg, Zöldség, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 evőkanál szójaízesitő fűszerkeverék ? ? ? ? ? ?
40 dkg szójakocka 332 47 2 31 3.6 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
2 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 evőkanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csipet cukor 402 0 0 99.9 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Előző este áztassuk be a szójakockát bő vízben. Másnap öblítsük le az áztatóvizet és szórjuk rá a szójaízesítő fűszerkeveréket és öntsünk rá fél liter vizet. Többször keverjük át, majd a megdagadt szójakockát a fűszeres vízzel együtt öntsük egy nagyobb serpenyőbe és fedő nélkül főzzük, hogy a leve elpárologjon. Amikor a levét elfőtte, öntsük rá az olajat, és gyakran kevergetve, teljes lángon pároljuk tovább. Még mielőtt az összes olajat felszívná, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd a megmosott zöldpaprikát, tegyük bele a feldarabolt paradicsomot, majd adjuk hozzá a fűszerpaprikát, és az apróra vágott fokhagymát. Amikor zsírjára sült, szórjunk a pörköltre 1 evőkanál lisztet, keverjük össze, majd lassan adagolva öntsünk rá 2 dl hideg vizet. Sózzuk és folyamatosan kevergetve forraljuk össze.