Kárpáti borzaska párolt rizzsel (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 35 perc
A recept forrása: Jocó
A recept nehézségi foka: 1
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Buli, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

Kárpáti borzaska
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg sertéskaraj 159 21 8.1 0.4 0 68
4 db burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
6 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Párolt rizs
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
40 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Kárpáti borzaska párolt rizzsel
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
10 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint feketebors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Kárpáti borzaska
A vékony szeletekre vágott karaj hártyáit bevágjuk, majd gyengéden kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk és lisztbe mártjuk. A burgonyát finom lyukú reszelőn lereszeljük, majd a tojással és a többi liszttel elkeverjük A húst a burgonyás masszába mártjuk és középforró olajban, egyszer megfordítva, aranybarnára sütjük.

Párolt rizs
Vastag falú edényben olajat melegítünk, a rizst beleöntjük és folyamatosan kevergetve, addig pirítjuk, amíg a rizsszemek kifehérednek. Ekkor felöntjük annyi vízzel, mint a rizs térfogatának a kétszerese. Sózzuk, borsozzuk, majd nagy lángon felforraljuk. Ezután vagy sütőben pároljuk készre vagy takaréklángon pároljuk, addig amíg a rizs tején, már nem látszik víz, ekkor a lángot lekapcsolva, az edény és a fedő közé konyharuhát téve, a saját gőzében hagyjuk megpuhulni. Tálalás előtt pecsenyevillával lazítsuk fel.

Kárpáti borzaska párolt rizzsel
A tejfölt elkeverjük a reszelt fokhagymával, sajttal és a fűszerekkel. A mártást a húsra halmozzuk, majd a párolt rizzsel és tetszés szerint, savanyúsággal tálaljuk.