Füstölt lazac (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 740 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel előtt, Meleg nyári napokra, Macskajajra, Szabadban, Buli, Böjt, Sós, Hideg, Halak, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

Füstölt lazac
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg lazac 208 20 14 0.2 0 44
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Páclé házi füstölésre váró halhoz
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
8 evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
6 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál bors 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál mustármag 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál borókabogyó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál ecet (20%-os) ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Füstölt lazac
A haldarabokat leszárítjuk, majd a fűszereket letöröljük róluk és a füstölő rácsára helyezzük. A füstölőbe szórjuk a fél órára vízbe áztatott forgácsot. A tetőt a helyére tesszük, majd a borszesz égőket meggyújtva, rátesszük a rácsra tett halakat. 20 percig füstöljük, majd a fedőt levéve, hűlni hagyjuk. Pirítóssal, vajjal és különböző mártásokkal, salátákkal tálaljuk.

Páclé házi füstölésre váró halhoz
A hozzávalókat 4 liter vízzel elkeverjük és felforraljuk, majd kihűlés után az ecetet beleöntjük. A halakra öntjük és 12 órán át pácoljuk. A halakat, ha szükséges, nehezékkel nyomjuk a pác alá. Pl. lefordított tányér!