Nagyi túrógombóca (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Nagyi
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Főtt tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Hétköznapi vacsora, Főtt, Édes, Meleg, Tojás, Gabonafélék, Tejtermékek, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
3 evőkanál búzadara 0 9.4 1 73.4 7.2 0
3 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 teáskanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
3 adag tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
15 dkg zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint porcukor 400 0 0 100 0 0
ízlés szerint tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tojásokat keverjük habosra a langyos zsírral, adjuk hozzá az összeszitált lisztet, darás és a sót. Ezekkel is dolgozzuk össze, majd forgassuk bele az áttört túrót. Hűtőben pihentessük egy órát. Az olajon pirítsuk meg a morzsát. A masszából formáljunk tojásnyi gombócokat és forrásban lévő sós vízben főzzük meg. Ha a víz felszínére jönnek kb. még két perc kell nekik. Lecsöpögtetve forgassuk a morzsába. Porcukorral meghintve, tejföllel meglocsolva adjuk tálaljuk.