Kacsamáj almapürével (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Citromfej
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Belsőségekből 
Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Hétvégi ebéd, Buli, Hirtelen sült, Sós, Meleg, Hideg, Húsfélék, Zöldség, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

Kacsamáj almapürével
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg liba testháj ? ? ? ? ? ?
2 fej fehérhagyma ? ? ? ? ? ?
5 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
50 dkg kacsazsír ? ? ? ? ? ?
50 dkg kacsamáj 0 ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 szem szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
2 szem szegfűbors 0 0 0 0 0 0
2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Fehérboros amapüré
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi fahéj 0 0 0 0 0 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
6 db alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Kacsamáj almapürével
A májat a tejjel és a fűszerekkel beáztatjuk, majd egy éjszakára félre tesszük. A zsiradékot és a hagymaféléket felhevítjük, majd a testhájba tekert májat beletesszük. A vizes rész elpárolgásáig sütjük, majd hűlni hagyjuk. Melegen vagy hidegen is pompás előétel. Melegen almapürével, hidegen magyaros tálak részeként tálalhatjuk.

Fehérboros amapüré
A meghámozott, kicsumázott és kis darabokra vágott almát a citromlével elkeverjük. A bort a lereszelt citromhéjjal és a fűszerekkel felforraljuk, majd az almát belekeverjük. Puhára főzzük és, ha kihűlt, botmixerrel átkeverjük.