Citromos tojásleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 25 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Panka
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Főétel előtt, Macskajajra, Buli, Böjt, Főtt, Bogrács, Sós, Savanyú, Meleg, Tojás, Gabonafélék, Levesek, Koleszban főztük, Reggeli, Hajón is elkészíthető, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 kávéskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített olajon megpároljuk a finomra vágott hagymát, majd a liszttel megszórva, kicsit átpirítjuk. Hozzákeverjük a paprikát és azonnal felöntjük egy liter vízzel. Ízesítsük a zúzott fokhagymával, a babérlevéllel, sóval és borssal. Ha jól összefőtt, a lé egy részével elkevert tejfölt is keverjük hozzá. Amikor újraforrt, a kissé elhabart tojásokat, a levest gyengéden kavargatva csorgassuk bele. Végül citromlével ízesítsük pikánsra. Tálalás előtt a babérlevelet dobjuk ki.
Ebédre is finom, de másnap reggelire, némi csípőssel kiegészítve, szinte gyógyszer.