Mustáros, párolt csirkecomb (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Csirkéből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Meleg nyári napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

Mustáros, párolt csirkecomb
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál bors 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
3 szem szegfűbors 0 0 0 0 0 0
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 evőkanál dijoni mustár ? ? ? ? ? ?
6 db csirkecomb 133 20.9 5.2 0.5 0 74
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Szárított vargányás szélesmetélt
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
2 csomag szárított gomba ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 kávéskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 dl szamorodni édes ? ? ? ? ? ?
1 maréknyi aszalt paradicsom ? ? ? ? ? ?
50 dkg szélesmetélt 376 13.1 1.8 76.8 0.5 68
10 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
2 maréknyi dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Mustáros, párolt csirkecomb
A sózott, borsozott csirkecombokat, a felhevített olajban elősütjük, Majd bekenjük a porrá tört fűszerekből, a finomra vágott hagymafélékből és a borból kevert páccal. Lefedhető cseréptálba tesszük és 120 fokos sütőben, két órát pároljuk. Előre elkészíthető, a továbbiakban a vendégek érkezésekor érdemes folytatni. Tálaláskor, tepsibe áttéve, 200 fokra előmelegített sütőben, 15 perc alatt pirosra sütjük, közben egyszer-egyszer a levével meglocsoljuk.
Vargányás szélesmetélttel adjuk asztalra.

Szárított vargányás szélesmetélt
A szárított vargányát leöblítjük, majd annyi forró vízben, amennyi ellepi, állni hagyjuk, úgy fél órát. Persze használhatunk frisset is, amennyiben hozzá jutunk. A lecsepegtetett gombát, a levét félretéve, apróra vágjuk. A felhevített vajon átsütjük a finomra vágott hagymát, majd a gombát hozzáadva összesütjük. Felöntve a gomba áztatólevével összefőzzük.Beledobjuk a finomra vágott paradicsomot, a kakukkfüvet, és sózva, borsozva, felöntve a borral összepároljuk. Ha, zsírjára sült belekeverjük a tejszínt és a reszelt parmezánt. Végül beleforgatjuk, az előírás szerint, megfőzött tésztát.
Ha önálló elő- vagy főételként tálaljuk, hintsük meg, durvára vágott dióval.