Tavaszi fejtettbab leves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Emese
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Meleg, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1.5 liter zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
90 dkg fejtett bab 164 10.8 0.4 29 12.5 0
3 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
4 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
5 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A gyökérzöldségeket apróra vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk, majd, a felhevített olajon átpároljuk. Hozzáadjuk a kis kockára vágott paprikát és a paradicsomot, végül a zúzott fokhagymával és a babérlevéllel ízesítjük. Felöntjük az alaplével, végszükség esetén vízzel és leveskockával, majd a babot hozzáadva, puhára főzzük. Végül a tejföllel, a pirospaprikával és a liszttel simára kevert, néhány kanál forró levessel elkevert tejföllel, behabarjuk.
Nem túl nehéz, húsos ebédhez tálaljuk.