Gixer túróscsuszája (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Főtt-sült tészták 
Cimkék: Tészták, Főétel mellé, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Hideg téli napokra, Buli, Rakott, Csőben sült, Főtt, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
75 dkg fodros kockatészta 0 ? ? ? ? ?
75 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
5 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
30 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Egy serpenyőbe tesszük az apró kockára vágott füstölt szalonnát és kevergetve, a zsírját kiolvasztjuk. Ha a pörc már ropogós és minden zsír kisült belőle, szűrőkanállal kiszedjük és félretesszük. Két evőkanál szalonnazsiradékkal kikenünk egy tűzálló tálat. A tésztát a szokásos módon, forrásban lévő sós, olajos vízben kifőzzük. Lecsöpögtetjük és a szalonna zsírjára tesszük, majd átkeverjük. A túrót, a tejfölt, a pörc harmadát és a szalonnazsiradék felét jól elkeverjük. A tésztát beleforgatjuk és a zsiradékkal kikent tálba nyomkodjuk. A többi zsírral leöntjük, rászórjuk a félretett pörcöt, majd a lefedett tálat, 30 percre 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A tésztát, tíz percig pihentetve, kockára vágva tálaljuk.