Kelbimbós-répás pároltrizs (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 5 perc
A recept forrása: Dorka
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Köretek 
Cimkék: Köretek, Főétel mellé, Hétköznapi vacsora, Hétvégi ebéd, Párolt, Sós, Meleg, Zöldség, Gabonafélék, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2.5 csésze zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
1 kávéskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 csésze mirelit kelbimbó 50 4.9 0.6 6.1 0 0
1 csésze mirelit sárgarépa 27 2.4 0.5 2.3 0 0
1 csésze rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített vajon a rizst fehéredésig sütjük, közben sóval és borssal meghintjük. Felöntjük két csésze alaplével és tíz percig forraljuk. A zöldségeket a zöldfűszerekkel összekeverjük és felöntjük a félretett alaplével, ha gondoljuk sóval ízesítsük és forraljuk fel, majd lefedve hagyjuk pihenni, amíg a rizs fő. Öntsük a zöldséget a rizsre és a fedő alá konyharuhát téve, kikapcsolva a lángot, negyed órát pihentessük.
Pecsenyevillával átforgatva tálaljuk.
Adhatjuk köretnek, de reszelt sajttal meghintve, önálló ételként is megállja a helyét.