Kelkáposztás leves betegeknek (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Panka
A recept nehézségi foka: 1
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Macskajajra, Szabadban, Buli, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Főtt, Párolt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
2 db burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 teáskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg füstöltkolbász 315 14.5 28.3 0.2 0 132
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1/2 fej kelkáposzta 34 3.6 0.3 4.3 4.5 0
10 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A bacont apróra vágjuk és zsírjára sütjük. Belekeverjük a finomra vágott zöldségeket és a vékonyra szelt kolbászt, majd jól összepirítjuk. Rászórjuk a lisztet és összesütjük. Vízzel felöntjük, hozzáadjuk a fűszereket és a kis kockára vágott krumplit. 25 percig főzzük, majd a tejfölt is belekeverve tálaljuk.
Csodás leves náthás időszakban. Persze másnapra is jó.