Párolt sertéscsülök (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 130 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Slambuc
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Hideg, Párolt, Szabadban, Buli, Hétvégi ebéd, Hideg téli napokra, Szilveszter, Meleg nyári napokra, Hétköznapi vacsora, Sörözés, borozás, Főétel, Főétel előtt, Sós, Meleg, Előételek, Húsfélék, Húsételek, Reggeli, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg csülök 328 16 29 0.3 0 0
2 db sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 db fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 fej fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 teáskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál fehérborecet ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A leperzselt csülköt tegyük fazékba. Szórjuk mellé a megtisztított, feldarabolt zöldségeket és a fűszereket. Öntsük rá az ecetet és, annyi vizet, amennyi bőven ellepi. Főzzük kis lángon, fedő alatt bő másfél órát vagy amíg megfordítható a csülökben a csont.
Nyáron kihűtve mustárral és tormával körítve, friss kenyérrel grillvacsora előtt tálaljuk.
Télen a leszűrt, leturmixolt levével leöntve, lencsefőzelékkel vagy párolt savanyúkáposztával kínáljuk. A friss kenyeret itt sem érdemes elhagyni.