Bugaci töltött toroskáposzta (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 40 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 4 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Sertésből Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Szabadban, Buli, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Kemence, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék Hozzávalók 4 személyre:
A felhevített zsíron megpároljuk a finomra vágott hagymát, rászórjuk a pirospaprikát és kevés vízzel felöntve összeforraljuk. Kikapcsolva a lángot, belekeverjük a kissé rövidebb szálakra vágott káposztát, a babért és ízlés szerint borsot. Jól átkeverjük. A felét lábosba vagy cserépedénybe terítjük. A kolbászhúst a rizzsel összegyúrjuk. A háromféle masszát, a szokásos módon, a káposztalevelekbe göngyöljük és a töltelékeket is, az edénybe tesszük. Közé rakjuk a feldarabolt oldalast, majd betakarjuk a maradék káposztával. Felöntjük, annyi vízzel és kellő mennyiségű savanyúkáposztalével, hogy éppen ellepje, majd, lefedve, tűzhelyre vagy sütőbe, esetleg kemencébe tesszük. Bő három órát pároljuk, közben a levét kóstolgatva sózzuk, vigyázzunk, hiszen minden összetevő sós. Átmelegítve ez is ízletesebb, mint minden töltött káposzta. Tálaláskor ügyeljünk, hogy mindenkinek, mindenféle gombócból és a füstölt húsból is jusson. Tejföllel megkoronázva, friss puha kenyérrel tálaljuk. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||