Hamis-marcipános süti (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Teaparti, Kártyaparti , Meleg nyári napokra, Buli, Advent, Karácsony, Szilveszter, Farsang, Húsvét, Hétvégi ebéd, Rakott, Csőben sült, Édes, Hideg, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

Hamis marcipános sütemény
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
30 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
20 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
6 evőkanál kakaópor 313 18.5 21.7 10.5 37.7 0
1 csomag sütőpor 0 0 0 0 0 0
6 dl kefír 52 3 2.7 3.8 0 0
35 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Húsos táska chilimártással
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 adag lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
1 adag konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 adag bors 0 0 0 0 0 0
1 adag oregánó 0 0 0 0 0 0
1 adag vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 adag avokádó 221 2 23.5 0.4 1.5 0
1 adag koriander 0 0 0 0 0 0
1 adag kápia paprika 0 ? ? ? ? ?
1 db tortilla 0 ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Kakaómáz
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
12 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
5 evőkanál kakaópor 313 18.5 21.7 10.5 37.7 0
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Hamis marcipános sütemény
Az alaptésztához a vajat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a sütőporral, sóval, kakaóval elkevert lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd 175 fokra előmelegített sütőben, kb. fél órát sütjük. Végezzünk tűpróbát. Hagyjuk a tésztát kihűlni. A kissé kihűlt, de még formázható, hamis marcipánt a tésztára kenjük. Végül bevonjuk a csokoládémasszával.
Teljesen dermedt állapotban, szeletelve tálaljuk.


Húsos táska chilimártással
Hozzávalók 6 személyre

1 kg sertés lapocka
2 teáskanál só
2 teáskanál őrölt fekete bors
2 teáskanál szárított oregánó (lehetőleg mexikói)
1 / 2 nagy hagyma, 4 darabra vágva
1 avokádó, felezve, magozva, szeletelve
friss koriander szál
6 kukorica tortilla
paradicsom Salsa
Elkészítése
1. Tegyük a sertéshúst egy nagyobb serpenyőbe, sózzuk, borsozzuk és dörzsöljük be szárított oregánóval. A hagymaszeleteket dobjuk rá, majd lassú tűzön főzzük míg a hús teljesen átpuhul és szétesik.
2. Ha puhára főtt a hús, tegyük át egy vágódeszkára és szedjük szét szálkás csíkokra. Egy tálban keverjük össze az avokádó szeleteket, koriandert, piros paprika szeleteket.
3. Terítsük ki a tortillákat és sütőben pirítsuk meg enyhén mindkét oldalát. Kanalazzuk rá a zöldségeket és tegyünk mindegyikbe húst. Öntsük le paradicsom szósszal.
Húsos tésztabatyu, ahogy a spanyolok készítik

A dél-amerikai országokban nemzeti eledelnek számít a hússal, zöldséggel töltött tésztabatyu. Bár vannak akik az olajban sütött változatra esküsznek, sütőben is kiváló és sokkal egészségesebb.

AT-M Ad
Hozzávalók 12 darabhoz:

125 ml + 1 ek tej

325 g liszt

1 1/2 tk sütőpor



125 g vaj

1 hagyma

1 gerezd fokhagyma

2 ek olívaolaj

200 g vegyes darált hús

1 ek édesnemes paprika

1 tk római kömény

1/2 tk cayenne-i bors (chili)

50 g aszalt amerikai tőzegáfonya aprítva

3-4 szál petrezselyem

1 tojássárgája (méret: M)

Elkészítése:

1. A tejet megmelegítjük. Összekeverjük a lisztet a sütőporral. A kézi mixer dagasztószárával a lisztet, ½ TK sót és a kanalanként adagolt vajat egyenletes tésztává dolgozzuk. A tejet apránként keverjük bele. A tésztát fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.

2. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A hagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát finomra aprítjuk. Olajat hevítünk egy serpenyőben, és a darált húst addig sütjük, míg morzsáira nem esik. A hagymát és a fokhagymát hozzáadjuk és megizzasztjuk. Sóval, paprikával, római köménnyel és cayenne-i borssal fűszerezzük. Beletesszük az amerikai tőzegáfonyát és hagyjuk kihűlni.

3. A petrezselymet megmossuk, szárazra rázogatjuk, a leveleket letépjük a szárról és finomra aprítjuk. A petrezselymet belekeverjük a darált hús masszába. A tésztát lisztezett munkalapra helyezzük, vékonyra nyújtjuk, és 12 kört (átmérő: kb. 10 cm) szaggatunk belőle. A tojássárgáját 1 EK tejjel összekeverjük. Mindegyik kiszaggatott körre 1 púpozott evőkanál darált hús masszát teszünk. A peremét megkenjük tojásos tejjel, a tésztát félbehajtjuk, és a peremét egy villával megnyomkodjuk. A tésztabatyukat a maradék tojásos tejjel megkenjük, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben (villanysütő: 175 °C / légkeringtetés: 150 °C / gázsütő: 2-es fokozat) kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Az empanadast forrón és hidegen is tálalhatjuk. A guacamole, ez a finom, avokádó alapú mexikói mártás jól illik hozzá.


Kakaómáz
8 evőkanál vizet forraljunk fel, majd a többi hozzávalót adjuk hozzá. Forraljuk sűrű krémmé.