Sopapilla, avagy mexikói csöröge (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 125 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Rozi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Uzsonna, Desszert, Teaparti, Kártyaparti , Tojás, Buli, Hétvégi ebéd, Farsang, Hirtelen sült, Olajsütő, Édes, Meleg, Tejtermékek, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1,5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
6 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 csomag szárított élesztő 0 ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Fél deci langyos vízbe szórjuk bele az élesztőt. Forraljuk össze a tejet, a cukrot és a sót. Keverjük bele a vajat, majd hagyjuk langyosra hűlni. ha már, csak langyos keverjük bele a tojást és az élesztőt. Dagasszuk hozzá a lisztet és, ha a massza már egynemű, langyos helyen, letakarva, kelesszük a duplájára. Ekkor lisztezett deszkán nyújtsuk félujjnyi vastagra. Hagyjuk pihenni negyed órát és vágjuk háromszögekre. 170 fokos olajban, egyszer megfordítva, süssük aranybarnára. Sütés közben a tészta felfújódik. Rácson vagy nedvszívó papíron csöpögtessük le a felesleges olajat.
Porcukorral megszórva, esetleg, külön tálban, lekvárral kínáljuk.