Disznótoros savanyúleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Reggeli, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Buli, Farsang, Főtt, Bogrács, Sós, Csípős, Meleg, Savanyú, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Macskajajra

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
30 dkg vegyes zöldség ? ? ? ? ? ?
20 dkg szív 96 16.9 3 0.4 0 0
20 dkg sertésmáj 136 19.5 5.3 2.5 0 430
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 szem bors 0 0 0 0 0 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1.5 liter abálólé 0 ? ? ? ? ?
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 db cseresznyepaprika 0 ? ? ? ? ?
4 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A megtisztított és felaprított zöldségeket, a fűszereket és a szívet az abálólében főzni kezdjük. Abálólé a disznótorban adott, csontlevessel pótolhatjuk. A mikor a szív majdnem puha, hozzáadjuk a kockára vágott májat és készre főzzük. A szívet kivéve, kockára vágjuk és így tesszük vissza a levesbe. Végül a tejfölben elkevert liszttel behabarjuk.
Citromgerezdekkel és friss kenyérrel tálaljuk.
Disznótor után, másnap reggel, életmentő lehet.