Csokoládés diótorta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Zsóka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Édességek 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Buli, Karácsony, Bálint nap, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Édes, Hideg, Tojás, Gyümölcsök, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

Csokoládés diótorta
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
30 dkg dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
6 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 csomag sütőpor 0 0 0 0 0 0
16 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 kiskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Krém
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 tábla étcsokoládé 0 5.8 29.2 62 0 0
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
2 evőkanál kakaópor 313 18.5 21.7 10.5 37.7 0
4 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Csokoládés diótorta
A tojások sárgáját, a cukorral és a fahéjjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált dióval elkevert sütőport. Majd, a kemény habbá vert, tojás fehérjét óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral kibéleljük egy kapcsos tortaforma alját és a masszát óvatosan belekanalazzuk. 175 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, sütőpapírral takarjuk le. 10 percig hagyjuk a sütőajtóban, majd a formából kivéve, rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
A torták kettévágjuk és a krém felével betöltjük. A krém másik felével a külsejét vonjuk be.
Hűtőben megdermesztjük, majd tejszínhabrózsákkal és fél diószemekkel díszítve tálaljuk.

Krém
A tejszínt felforraljuk, a vaj kivételével az összes hozzávalót hozzáadjuk és addig kevergetjük, amíg a csokoládé fel nem olvad. Hagyjuk kihűlni, majd keverjük habos krémmé a vajjal.