Mákos pite (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása: Engabi
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tojás, Édes, Tészták, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Tizórai gyerekeknek , Farsang, Szilveszter, Buli, Csőben sült, Tejtermékek, Gyümölcsök

Hozzávalók 6 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
5 evőkanál baracklekvár ? ? ? ? ? ?
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
15 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
2 evőkanál tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 csomag sütőpor 0 0 0 0 0 0
5 db tojásfehérje 14 3 0.1 0.2 0 0
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 teáskanál vanília kivonat 0 0 0 0 0 0
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
15 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
25 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
25 dkg mák 537 20.5 38.2 23.9 10 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lisztből, vajból, tojássárgájából, sütőporból és tejfölből tésztát gyúrunk. A tésztát kinyújtjuk tepsibe rakjuk és megkenjük lekvárral. A tojásfehérjét felverjük pici sóval és ha kemény a hab hozzáadjuk a vanília kivonatot és a porcukrot. A végén beleforgatjuk a mákot és a tésztára simítjuk. 170 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt készre sütjük.