Fácángalantin (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 40 perc A recept forrása: Móni A recept nehézségi foka: 4 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Vadszárnyasokból Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Sörözés, borozás, Főétel előtt, Előételek, Buli, Karácsony, Bálint nap, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Hideg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék Hozzávalók 4 személyre:
A fácán bőrét a hátán felhasítjuk, majd óvatosan megnyúzzuk. A bőrt félretesszük. Kicsontozzuk és a mellhúst külön tesszük. A csontokból, a zöldségből, borssal, sóval, a babérlevéllel és a borral ízesítve, annyi vízzel felöntve, amennyi a galantint, majd ellepi, alaplevet főzünk. A vajat felhevítjük, a lisztet megpezsgetjük rajta és a tejjel felöntve, sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd a borjú és fácánhússal együtt kétszer átdaráljuk. A masszát jól összedolgozzuk a brandyval, a tejszínnel, a tojással és a fűszerkeverékkel. Végül beleforgatjuk a felkockázott sonkát és gombát, a vékony csíkokra vágott mellet, végül a pisztáciát. A masszát szorosan a fácánbőrbe göngyöljük. A rudat vajjal megkent konyharuhába tekerjük, a két végét szorosan bekötjük és sonkaszerűen konyhai zsineggel körbekötözzük. A forrásban lévő alaplébe tesszük. Éppen csak gyöngyözve két órán át főzzük. A levében hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt két deszka között lepréseljük és egy éjszakán át a hűtőben hagyjuk. Másnap, vékonyan felszeletelve, salátaalapra tálaljuk. Borzselét vagy valamilyen erdeigyümölcs lekvárt adjunk hozzá. Macerás, de rendkívül finom, igazi, ünnepi asztalra való étek. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||