Körtés-mandulás kuglóf (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Banya
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Desszert, Hétvégi ebéd, Advent, Csőben sült, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
13 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 kávéskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
1 csomag sütőpor 0 0 0 0 0 0
1,5 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
3 db körte 53 0.4 0.3 12 2.8 0
8 dkg mandula 610 27.6 52.2 6.8 9.8 0
kevés citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lisztet a sütőporral és a fahéjjal összeszitáljuk. A vajjal habosra keverjük a cukrot, a tojások sárgáját, végül a tejszínt. A masszához szitáljuk a lisztet. A körtét megtisztítjuk és felkockázzuk, kevés citromlével megcsepegtetjük, a szárazon megpirított mandulát gorombára vágjuk. Ezeket is hozzá keverjük a tésztához, majd beleforgatjuk a tojások keményre vert habját. Vajjal kikent és liszttel kihintett kuglófformába öntjük. 175 fokra előmelegített sütőben háromnegyed óra alatt megsütjük.
Ha kihűlt, a formából kiborítjuk és vaníliás porcukorral meghintjük.