Belsőségragu galuskával (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 100 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: zsupi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Belsőségekből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Macskajajra, Buli, Hétvégi ebéd, Párolt, Sós, Meleg, Savanyú, Húsfélék, Zöldség, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

Belsőségragu galuskával
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 dl paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
25 dkg sertésmáj 136 19.5 5.3 2.5 0 430
2 db szív 96 16.9 3 0.4 0 0
3 db sertésnyelv 214 16.8 16 0.5 0 108
1 db narancs 41 0.6 0.2 8.5 2.2 0
1 kávéskanál rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál barnacukor 391 0 0 97.4 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 evőkanál gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
2 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
2 db pritaminpaprika 55 3.4 0.8 8.6 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Galuska
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
40 dkg búzaliszt 350 12.3 1.3 76.3 4.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Belsőségragu galuskával
Két evőkanál olajon megpároljuk a kis kockára vágott zöldségeket. Hozzáadjuk a citrom lereszelt héját és levét, majd beledobjuk a kockára vágott nyelvet és a sertésszívet. Átpirítjuk, majd felöntjük a paradicsomsűrítménnyel és a borral. Megfűszerezve, mindig, csak kevés vízzel felöntve, fedő alatt, kis lángon, puhára pároljuk. A csíkokra vágott májat a félretett olajon, hirtelen, átsütjük és a többi belsőséghez keverjük. Előzetesen beleöntjük a narancs héját és a kifacsart levét. Röviden összeforraljuk, majd a galuskával tálaljuk.

Galuska
Egy egész tojást, egynek a sárgáját vízzel összekeverem (kb. 4 decivel), ne tegyük bele az összeset amíg a tészta állaga nem alakul ki. Sózom, majd belekeverem a lisztet. Nem túl kemény masszává keverjük, de nem szabad alaposan kidolgozni.
Nagyobb fazékban vizet forralok, megsózom, és nokedliszaggatóról vagy vizes deszkáról a lobogva forró vízbe szaggatom. Időnként megkavarom, hogy össze ne ragadjon. Amikor a víz tetejére feljön, már jó is, akkor szűrővel kiszedem, lecsepegtetem és olajos tálba teszem, megkeverem. Nagy mennyiség estén érdemes több részletben szaggatni, főzni, mert ha túl sokáig ázik a vízben, az nem tesz jót a tésztának.

Tévedés ne essék, a nokedli frissen készítve az igazi, érdemes rá pár percet várni.