Borjútekercs májjal töltve (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Imre apó
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hétvégi ebéd, Göngyölt, Csőben sült, Hirtelen sült, Sós, Meleg, Zöldség, Húsfélék, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
8 levél zsálya 0 0 0 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál rozmaring 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
8 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
2.5 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
2.5 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
8 szelet pármai sonka 0 0 0 0 0 72
20 dkg borjúmáj ? ? ? ? ? ?
8 szelet borjúcomb 110 19.5 4.5 0.3 0 86
40 dkg szélesmetélt 376 13.1 1.8 76.8 0.5 68
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az olaj felében megpirítjuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a csíkokra vágott májat és a finomra vágott fűszereket. Ha zsírjára sült félre tesszük. Belekeverjük a sajtot, majd a gyengéden kivert húsokra terítjük a sonkát és beborítjuk a májas keverékkel. Feltekerjük és fogpiszkálóval megtűzzük. A félretett olajban átsütjük a hústekercseket, lapátkanállal kivéve félretesszük. A sütőzsiradékban megpirítjuk a paradicsompürét, visszatesszük a húsokat, felöntjük a borral, az alaplével, majd puhára pároljuk. A hústekercseket ismét kivesszük, a szaftot sűrűre beforraljuk. A szélesmetéltet az előírás szerint megfőzzük. A húsokat a tésztára téve, a szafttal meglocsolva tálaljuk.