Sertésszelet babbal (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 200 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Pákász
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Buli, Szabadban, Kemence, Római tál, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Hüvelyesek, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 szelet bacon 0 10 45 0 0 105
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
3 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
50 dkg paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
10 levél zsálya 0 0 0 0 0 0
2 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
8 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
3 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
40 dkg szárazbab 314 21.9 1 54.1 24 0
60 dkg tarja 0 0 0 0 0 72
ízlés szerint tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
ízlés szerint reszelt sajt 366 20 29.7 2 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A babot egy éjszakára beáztatjuk. Másnap a húst csíkokra vágjuk, majd a felhevített olajon, barnára sütjük. Közben, hozzákeverjük a félfőre vágott hagymát, a finomra vágott fokhagymát, az apróra metélt chilit és a zöldfűszereket. Ez alatt, fűszerezzük, sóval, borssal. A paradicsomot kicsumázzuk és darabokra vágjuk. A sült húsos keverékkel és a beáztatott babbal összekeverjük, majd a római tálba terítjük. Aláöntjük a bort és a baconszeletekkel befedjük. Lefedjük a tálat, majd hideg sütőbe tesszük és 160 fokra állítva a sütőt, 3 órát pároljuk. Tejföllel megkenve és reszelt sajttal megszórva tálaljuk. Nagyétkűeknek, sült karikaburgonyával, adjuk asztalra.