Meggyes-csípős meggychutney (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Fűszerkeverékek, ízesítők 
Cimkék: Házi befőzés, Fűszerkeverékek, Főétel mellé, Főtt, Édes, Sós, Csípős, Hideg, Zöldség, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
5 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1,5 kg meggy 56 0.8 0.5 11 1 0
4 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
3 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
2 evőkanál vörösborecet ? ? ? ? ? ?
1 kávéskanál bors 0 0 0 0 0 0
10 szem szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
10 szem szegfűbors 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi szerecsendió 0 0 0 0 0 0
3 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
5 dkg torma 78 2.7 0.4 15.9 0 0
3 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A finomra vágott lilahagymát, a mézzel, az ecettel, a zúzott fokhagymával és a porrá tört fűszerekkel a tűzre teszem. Tíz percig forralom, majd hozzákeverem a magozott meggyet és a finomra metélt chilit. Sűrűre főzöm és a végén belekeverem a frissen reszelt tormát. Üvegekbe töltöm, majd fejre állítva tíz percig pihentetem. Végül, kihűlve a kamrapolcra állítom.
Grillhúsok, kissé szárazabb sültek mellé adom.