Tavaszi sertésszűz (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Jocó
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék, tavaszi-koranyári receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
15 dkg zöldborsó 89 7 0.4 14 4.3 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
15 dkg brokkoli 24 3.3 0.2 2.3 3 0
2 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
60 dkg szűzpecsenye 163 21 8.1 0.4 0 68
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felszeletelt sertésszüzet a tenyerünkkel kiveregetjük, megsózva, megborsozva meghintjük fátyolnyi liszttel. 2 evőkanál felhevített olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük. A húst kivesszük és melegen tartjuk. A sütőzsiradékhoz öntjük a többi olajat és a vékonyra karikázott hagymát és a répaféléket átpirítjuk rajta. Ha a zöldség enyhe színt kapott, visszatesszük a húst, hozzáadjuk, a rózsáira szedett brokkolit és a zöldborsót. Felöntjük a borral és egy pohár vízzel, összeforraljuk és addig pároljuk, amíg a zöldségek elkészülnek, de enyhén roppanósak maradnak. Tálalás előtt, meghintjük a finomra metélt petrezselyemmel.
Párolt rizs vagy főtt újburgonya a hozzá illő köret.