Magos buci (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Reggeli, Főétel mellé, Uzsonna, Sörözés, borozás, Szabadban, Csőben sült, Sós, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
30 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt 0 ? ? ? ? ?
2 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2 evőkanál lenmag 377 24.4 30.9 0 38.6 0
3 evőkanál napraforgómag 583 22.5 49 12.3 6.3 0
1 teáskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
3 dl langyos víz vízbe szórjuk a cukrot, kevés lisztet és hozzámorzsoljuk az élesztőt. A kétféle lisztet és a sót összeszitáljuk, majd az élesztős folyadékot hozzáadva tésztává gyúrjuk. Végül beledagasztjuk a magokat is. Konyharuhával letakarva, langyos helyen, bő óra alatt, a duplájára kelesztjük. Ekkor átgyúrjuk és gombócokra osztjuk, melyekből szivar alakot formálunk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd még húsz percig kelesszük. A sütő aljába tálkányi vizet teszünk és 200 fokra előmelegítjuk. Sütés előtt a bucik tetejét kenjük le vízzel, majd kb. 20 perc alatt süssük meg.