Hummusz (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 5 perc
Munkaidő: 5 perc
A recept forrása: tavaszi-koranyári receptverseny
A recept nehézségi foka: 1
Helye a tartalomjegyzékben:   Hidegkonyhai készítmények 
Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Főétel mellé, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Meleg nyári napokra, Koleszban főztük, Buli, Böjt, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Sós, Hideg, Meleg, Zöldség, tavaszi-koranyári receptverseny, Hajón is elkészíthető, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint harissa 0 ? ? ? ? ?
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 teáskanál tahini ? ? ? ? ? ?
4 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 doboz csicseriborsó konzerv 0 ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Készíthetjük száraz csicseriborsóból is, de kényelmesebb és gyorsabb konzervből. A fokhagymát összezúzzuk, majd turmixgép poharába öntjük a lecsepegtetett csicseriborsóval, a citrom kicsavart levével és a tahini mártással együtt. Péppé zúzzuk, közben hozzáadunk 3 evőkanál olajat és a konzerv levéből, annyit, hogy a kellő állagot elérjük. Kenhető, de nem szétfolyós masszát kell kapnunk. Végül sóval ízesítjük. Ha csípősen szeretjük keverhetünk bele kevés harissát is.
Tálalás előtt, a félretett olajjal megcsepegtetjük. Adhatjuk előételként, mártogatónak, de köretnek is finom.
Pitát vagy pirítóst és friss zöldségeket készítsünk mellé.