Szélkenyér (gyümölcskenyér csak tojásfehérjéből) (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: tavaszi-koranyári receptverseny
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Advent, Húsvét, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Édes, Tojás, Gyümölcsök, Gabonafélék, tavaszi-koranyári receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
30 dkg diákcsemege 0 ? ? ? ? ?
20 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
20 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
6 db tojásfehérje 14 3 0.1 0.2 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tojásfehérjét, csipetnyi sóval verjük félkeményre, majd hozzáadva a cukrot, verjük tovább, amíg kemény habot nem kapunk. Szebb színe lesz a tésztának, ha barna cukrot használunk. Óvatosan szitáljuk bele a lisztet, majd forgassuk bele, az előzőleg, kevés liszttel átkevert és szitán lerázott diákcsemegét. Nem kell kész keveréket használunk, saját ízlésünk szerint is összeállíthatjuk, tehetünk bele csokoládét, áfonyát, egyéb aszalt gyümölcsöt. Öntsük vajjal kikent, liszttel meghintett őzgerincformába. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 35-40 percig. Ha nagyon barnulna a teteje fedjük le sütőpapírral. Végezzünk tűpróbát.
Szeletelés előtt hintsük meg porcukorral.