Saint Honore torta egyszerűen és gyorsan (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: Gizi A recept nehézségi foka: 1 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Hétvégi ebéd, Bálint nap, Meleg nyári napokra, Csőben sült, Édes, Hideg, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék Hozzávalók 0 személyre: Saint Honore torta egyszerűen és gyorsan
A krém
Saint Honore torta egyszerűen és gyorsan 1.25 deci vizet a margarinnal és egy csipet sóval kevergetve felforralni. Amikor már a margarin elolvad, és a víz elkezd forrni, hozzáönteni a lisztet, és alaposan összekeverni. Állandó keverés mellett addig pirítani a tésztát, még elválik az edény falától. (kb. 4-5 percig kell kevergetve pirítani a tésztát, de ezalatt az idő alatt nem fog leégni) Amikor már elkészült a tészta, levenni a tűzről, és beleütni egy tojást, majd robotgéppel eldolgozni. Ezután beleütni a második tojást és szintén összekeverni. Végül a harmadik tojást felütni egy pici tálba, majd hozzáadni a sütőport és jól összekeverni. Ezután hozzáönteni a tésztához, és robotgéppel addig keverni még egy teljesen sima állagú tészta lesz belőle. A tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd a tészta 2/3 részét belekanalazni. Ezután vizes kézzel egyenletesen belelapogatni a formába. Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a maradék tésztából, vizes kézzel, féldiónyi nagyságú golyókat formálni. Kicsit távolabb tenni őket egymástól a sütőpapírra, mert sütés közben meg fognak nőni. Egy edénybe vizet önteni, majd behelyezni a sütő egyik sarkába. Ezután előmelegíteni a sütőt 200 fokra. (én légkeverésnél 170 fokra melegítettem fel a sütőt, és úgy sütöttem meg a tésztát) Ezután az alsó rácsra behelyezni a tortaformát, majd föléje a tepsit, és pár perc alatt szép aranybarnára sütni a tésztát. (sütés közben nem szabad kinyitni a sütőajtót, mert összeesik a tészta) Amikor már szépen megsültek a fánkocskák (kb. 10-15 perc) akkor a gázt elzárni és a sütőajtaját jó résnyire kinyitni. Így hagyni, hogy a tészta hűljön. (amikor már csak langyos volt a sütő, én teljesen kinyitottam az ajtót) Közben ellehet készíteni a krémet, és felverni a tejszínt. A tortaformában lévő tészta tetejére kanalazni a krémet, majd teljesen kihűteni. A keményre vert habtejszínhez habfixálót is tenni kell, mert különben összeesik a hab, majd a teljesen kihűlt krém tetejére kanalazni. Ízlés szerint elsimítani, vagy egy kicsit díszíteni. 3-4 ek kristálycukrot egy edénybe tenni, majd állandó kevergetés mellett megkaramellizálni. A kis fánkokat egy rácsra tenni, majd kanállal a tetejükre csorgatni a forró karamellt. Végül a hab tetejére helyezni a karamellel megcsorgatott fánkocskákat. Tálalás előtt a tortaformát lecsatolni, majd a tortát tálcára helyezni, és felszeletelve tálalni. (én mielőtt a formát lecsatolom a tortáról, egy spatulával (v.késsel) óvatosan körbekerítem, így könnyen letudom venni, és a krém nem ragad oda a formához) A krém A tojások sárgáját simára keverni a cukor felével, a vaníliás cukorral, és egy kevés tejjel. Ezután egyesével hozzákeverni a vaníliás pudingport, hogy teljesen sima állagú legyen. A maradék tejet és cukrot feltenni forrni, majd amikor már forr, hozzákeverni a tojásos-pudingos keveréket. Pár perc alatt, kevergetve sűrű masszává főzni. A tojások fehérjét egy csipet sóval, kemény habbá verni, majd apránként a tűzről levett, forró krémhez keverni. (így a tojásfehérje hab, megfő a forró krémbe) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||