Saint Honore torta egyszerűen és gyorsan (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gizi
A recept nehézségi foka: 1
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Hétvégi ebéd, Bálint nap, Meleg nyári napokra, Csőben sült, Édes, Hideg, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék

Hozzávalók 0 személyre:

Saint Honore torta egyszerűen és gyorsan
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 csomag habfixáló 0 0 0 0 0 0
5 dl habtejszín 284 15.5 23.7 1.9 0 77
1 késhegynyi sütőpor 0 0 0 0 0 0
12.5 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3-4 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A krém
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 liter tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
2 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
20-25 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
4 csomag vaníliás pudingpor ? ? ? ? ? ?
6 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Saint Honore torta egyszerűen és gyorsan
1.25 deci vizet a margarinnal és egy csipet sóval kevergetve felforralni. Amikor már a margarin elolvad, és a víz elkezd forrni, hozzáönteni a lisztet, és alaposan összekeverni. Állandó keverés mellett addig pirítani a tésztát, még elválik az edény falától. (kb. 4-5 percig kell kevergetve pirítani a tésztát, de ezalatt az idő alatt nem fog leégni)
Amikor már elkészült a tészta, levenni a tűzről, és beleütni egy tojást, majd robotgéppel eldolgozni. Ezután beleütni a második tojást és szintén összekeverni.
Végül a harmadik tojást felütni egy pici tálba, majd hozzáadni a sütőport és jól összekeverni. Ezután hozzáönteni a tésztához, és robotgéppel addig keverni még egy teljesen sima állagú tészta lesz belőle.
A tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd a tészta 2/3 részét belekanalazni. Ezután vizes kézzel egyenletesen belelapogatni a formába.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a maradék tésztából, vizes kézzel, féldiónyi nagyságú golyókat formálni. Kicsit távolabb tenni őket egymástól a sütőpapírra, mert sütés közben meg fognak nőni.
Egy edénybe vizet önteni, majd behelyezni a sütő egyik sarkába. Ezután előmelegíteni a sütőt 200 fokra. (én légkeverésnél 170 fokra melegítettem fel a sütőt, és úgy sütöttem meg a tésztát)
Ezután az alsó rácsra behelyezni a tortaformát, majd föléje a tepsit, és pár perc alatt szép aranybarnára sütni a tésztát. (sütés közben nem szabad kinyitni a sütőajtót, mert összeesik a tészta)
Amikor már szépen megsültek a fánkocskák (kb. 10-15 perc) akkor a gázt elzárni és a sütőajtaját jó résnyire kinyitni. Így hagyni, hogy a tészta hűljön. (amikor már csak langyos volt a sütő, én teljesen kinyitottam az ajtót)
Közben ellehet készíteni a krémet, és felverni a tejszínt.
A tortaformában lévő tészta tetejére kanalazni a krémet, majd teljesen kihűteni.
A keményre vert habtejszínhez habfixálót is tenni kell, mert különben összeesik a hab, majd a teljesen kihűlt krém tetejére kanalazni. Ízlés szerint elsimítani, vagy egy kicsit díszíteni.
3-4 ek kristálycukrot egy edénybe tenni, majd állandó kevergetés mellett megkaramellizálni.
A kis fánkokat egy rácsra tenni, majd kanállal a tetejükre csorgatni a forró karamellt.
Végül a hab tetejére helyezni a karamellel megcsorgatott fánkocskákat.
Tálalás előtt a tortaformát lecsatolni, majd a tortát tálcára helyezni, és felszeletelve tálalni.
(én mielőtt a formát lecsatolom a tortáról, egy spatulával (v.késsel) óvatosan körbekerítem, így könnyen letudom venni, és a krém nem ragad oda a formához)

A krém
A tojások sárgáját simára keverni a cukor felével, a vaníliás cukorral, és egy kevés tejjel.
Ezután egyesével hozzákeverni a vaníliás pudingport, hogy teljesen sima állagú legyen.
A maradék tejet és cukrot feltenni forrni, majd amikor már forr, hozzákeverni a tojásos-pudingos keveréket. Pár perc alatt, kevergetve sűrű masszává főzni.
A tojások fehérjét egy csipet sóval, kemény habbá verni, majd apránként a tűzről levett, forró krémhez keverni. (így a tojásfehérje hab, megfő a forró krémbe)