Párolt zöldségek pikáns szójaszósszal (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: tavaszi-koranyári receptverseny
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Köretek, Hústalan feltétek, Főétel, Hétköznapi vacsora, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Böjt, Gőzölt, Hirtelen sült, Gőzpároló, Wok, Sós, Meleg, Zöldség, Reform konyha, tavaszi-koranyári receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 evőkanál szójaszósz 66 10.5 0.1 5.6 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 evőkanál földimogyoró olaj 899 0 99.9 0 0 0
30 dkg cukorborsó 0 ? ? ? ? ?
2 db édeskömény 0 0 0 0 0 0
1 fej brokkoli 24 3.3 0.2 2.3 3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A brokkolit rózsáira bontjuk, az édesköményt csíkokra vágjuk és a cukorborsóval együtt elterítjük a bambuszpárolóban. Forrásban lévő víz fölé tesszük és 5-6 perc alatt roppanósra pároljuk. Közben a mogyoróolajban aranybarnára sütjük a félfőre vágott hagymát, a vége felé hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát. A lángról levéve, hozzáadjuk a szójaszószt. A hagymás keveréket a zöldségekkel, óvatosan, összeforgatjuk. Frissiben tálaljuk.
Adhatjuk köretként, de önmagában párolt rizzsel is megállja a helyét.