Zengői töltött rostélyos, erdei gombás mártással (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása: Engabi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Göngyölt, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Hideg téli napokra, Hétvégi ebéd

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
15 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
5 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
20 dkg sertés agyvelő 124 10.6 9 0 0 2000
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
80 dkg rostélyos 244 20 18 0.6 0 83
5 dkg mangalicazsír 898 0.1 99.7 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál búzaliszt 350 12.3 1.3 76.3 4.4 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kockára vágott szalonna zsírját kisütöm, megpirítom rajta az egyik fej finomra aprított hagymát és fokhagymát.
A csíkokra vágott zöldpaprikát rádobom és üvegesre párolom. Ezután a megtisztított, lehártyázott, apróra vágott velőt hozzáadom és néhány percig pirítom. A felvert tojásokat hozzáöntve, addig keverem amíg kocsonyás nem lesz, ezután megsózom. A szeletekre vágott húst kiklopfolom, rákenem a tölteléket, majd felgöngyölöm és hústűvel átszúrom. Forró zsírban megpirítom, majd két pohár húslét öntök alá és fedő alatt puhára párolom. Forró zsíron üvegesre pirítom a maradék hagymát, majd hozzáadom a gombát, sózom és puhára főzöm. Borssal és pirospaprikával megszórom, a hús párolólevével és a tejszínnel elkevert liszttel felöntöm. Forrásig főzöm, majd ráöntöm a húsra. Végül meghintem apróra vágott petrezselyemzölddel.
Ribizlilekvárral és pirított burgonyával tálalom.