Habos-mákos kocka (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: kicsilány A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Teaparti, Kártyaparti , Hétvégi ebéd, Csőben sült, Rakott, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék Hozzávalók 4 személyre:
a tésztához a szódabikarbonáttal és sóval összeszitált lisztet, morzsoljuk el a vajjal, majd gyúrjuk össze a tojássárgájával és a tejföllel. A tésztagombócot, fóliával betekerve, tegyük hűtőbe, fél órára. Közben, a a tejet felforralva, keverjük el, a darált mákkal, a porcukorral, a mazsolával és a reszelt citromhéjjal. Hagyjuk kihűlni. A tésztát nyújtsuk ki, lisztezett deszkán, fél centi vastagra, majd terítsük tepsibe. Kis peremet képezzünk. Villával megszurkálva, süssük, 175 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig. A langyosra hűlt tészta, tetejét, kenjük meg a lekvárral, majd simítsuk rá a mákos keveréket. Újabb tíz percig sütjük. Végül a kristálycukorral és a sóval, gőz felett, kemény habbá vert tojásfehérjét kenjük a tetejére. Visszatolva a sütőbe, a hőt 230 fokra visszavéve, inkább szárítva, mint sütve, a tetejét rózsaszínűre sütjük. Forró vízbe mártott, konyharuhával leszárított késsel szeleteljük. Kávét vagy kakaót kínáljunk mellé. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||