Kelbimbó baconos sherrymártásban (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: adventi receptverseny
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Előételek, Köretek, Főétel előtt, Főétel mellé, Hétvégi ebéd, Karácsony, Csőben sült, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gombafélék, Adventi receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1/2 dl sherry ? ? ? ? ? ?
1 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
10 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
1 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
5 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
50 dkg kelbimbó 50 4.9 0.6 6.1 4.4 0
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kis kockára vágott bacont süssük zsírjára, majd pirítsuk meg rajta a finomra vágott hagymát és a gombát. Közben ízesítsük sóval, borssal és zúzott fokhagymával. Végül öntsük fel a sherryvel és a tejszínnel, majd forraljuk, addig, amíg mártás sűrűségű nem lesz. A megtisztított kelbimbót vágjuk ketté és forgassuk át az olajjal, majd sóval és borssal hintsük meg. Tegyük vágott felével lefelé sütőlapra, majd 220 fokra előmelegített sütőben süssük negyed órát. A mártással elkeverve tálaljuk.