Vadkacsa egyben sütve (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 130 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Ildi
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Vadszárnyasokból 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Kemence, Sós, Édes, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
4 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál áfonyalekvár 243 0.3 0 59.7 0 0
2 evőkanál mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
2 db vadkacsa 121 22.7 3.1 0.5 0 0
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
2 evőkanál fehérborecet ? ? ? ? ? ?
5 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
10 szem borókabogyó 0 0 0 0 0 0
2 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
2 teáskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
30 dkg vegyes zöldség ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lereszelt zöldséget. a kakukkfű és a majoránna felét,
a feldarabolt fok-és vöröshagymát, némi sóval és borssal ízesítve összefőzzük, két liter vizet adva hozzá. Kihűtjük, majd az ecetet és a bort hozzáöntve elkeverjük. A megtisztított kacsákat beletéve, néhányszor megforgatva, két három napig pácoljuk. Gondosan letörölgetve, bedörzsöljük a megmaradt fűszerekkel, sóval és borssal, majd beborítva a vékonyra szelt szalonnával, római tálba tesszük, úgy, hogy a pácléből leszűrt zöldségeket alá terítjük. Lefedjük a tálat, majd hideg sütőbe téve, másfél órán át pároljuk. A kacsát a tálból kivéve, feldaraboljuk, a szaft zsírjával leöntve ropogósra sütjük. A szaftot az áfonyalekvárral és a mustárral, mártás sűrűségűre forraljuk. A kacsát, a mártással leöntve, szalmaburgonyával és párolt káposztával körítve tálaljuk.