Erdei szalonka borban párolva (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Nyársforgató Jakab
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Vadszárnyasokból 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Karácsony, Hétvégi ebéd, Párolt, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 db szalonka ? ? ? ? ? ?
15 dkg füstölt sonka 203 15 15 0.3 0 95
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
4 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
10 szem bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
5 szem borókabogyó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az érlelt szalonkát szárazon megkopasztjuk, majd kibelezzük és félbevágjuk. Sóval, borssal bedörzsöljük és fazékba tesszük, rászórjuk az apróra vagdalt sonkát és hagymát, majd felöntjük a borral és a húsalaplével. Fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk. Kivesszük a madárkákat, melegen tartjuk őket és a levet nagy lángon beforraljuk. Ha már sűrű, a tejföllel elkeverjük és, az előmelegített tálra helyezett, szárnyasokra öntjük.
Párolt árpával vagy kölessel kínáljuk.