Mozarellával és sonkával töltött sertésszűz (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: adventi receptverseny
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Karácsony, Töltött, Csőben sült, Alufólia, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Tejtermékek, Adventi receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
15 dkg mozzarella sajt 274 14.7 22.5 2.8 0 37
10 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
10 dkg főtt füstölt sonka 308 15.7 27 0.2 0 82
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
50 dkg szűzpecsenye 163 21 8.1 0.4 0 68
15 levél bazsalikom 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A sertésszüzet, hosszú, hegyes késsel felszúrjuk, majd a nyílást fakanál nyelével kitágítjuk. A kis kockára szalonnát süssük zsírjára és a pörcöt vegyük ki. A töltelékhez daraboljuk fel a mozzarellát, a sonkát, majd a szalonnapörccel, a tojással, a finomra metélt zöldfűszerekkel és a tojással keverjük el. Ízesítsük kevés borssal, de sózni nem kell. Töltsük a szűzbe, majd a nyílást gondosan tűzzük be. Hintsük meg sóval és borssal a húst, majd tekerjük, a kisült zsírral, megkent fóliába. Tegyük rácsos tepsibe, majd 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk. A hőt azonnal vegyük vissza 170 fokra és 30 percig süssük. Kibontás előtt 10 percig pihentessük.
Ferdén felszeletelve, burgonyapürével vagy párolt rizzsel és zöldsalátával tálaljuk.