Sonkás puffancs (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: adventi receptverseny
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Uzsonna, Tizórai gyerekeknek , Kártyaparti , Teaparti, Sörözés, borozás, Buli, Farsang, Szilveszter, Csőben sült, Kemence, Sós, Hideg, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék, Adventi receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
45 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 db kaliforniai paprika ? ? ? ? ? ?
1 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 dl kefír 52 3 2.7 3.8 0 0
20 dkg főtt füstölt sonka 308 15.7 27 0.2 0 82
1 adag bors 0 0 0 0 0 0
1 adag konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az élesztőt egy deci cukros vízben felfuttatjuk. A sonkát és a zöldségeket kis kockára vágjuk, majd az olajban kissé megfuttatjuk és hagyjuk kihűlni. Közben a lisztet és a burgonyát, az élesztővel és a kefírrel, ízlés szerint sót és borsot hozzáadva tésztává gyúrjuk, majd meleg helyen, egy órát kelesztjük. Beledagasztjuk a sonkás zöldségkeveréket és a tésztát elosztjuk a kivajazott, kilisztezett muffin forma mélyedéseibe, de hagyjunk helyet a további kelésnek. Újabb húsz percig hagyjuk kelni, majd kenjük le a tetejüket vízzel és vágjuk be éles késsel, kereszt alakban. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük készre.
Borkorcsolyának is kiváló, de gyengédebb fűszerezéssel, az iskolába menő gyereknek is adhatjuk.