Nyers gombasaláta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Zoli bá
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Saláták 
Cimkék: Előételek, Saláták, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Macskajajra, Koleszban főztük, Böjt, Hétvégi ebéd, Bálint nap, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Sós, Savanyú, Hideg, Gombafélék, Zöldség, Tejtermékek, Reform konyha, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
2 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 teáskanál dijoni mustár ? ? ? ? ? ?
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 kávéskanál bors 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A megtisztított gombát vékonyan szeleteljük fel és forgassuk össze a fűszerekkel és a citrom kicsavart levével. Letakarva tegyük hűtőbe. Három óra múlva csepegtessük le, a levét tegyük félre. A mustárból, a tejszínből és az olajból keverjünk sima mártást, ízesítsük a gomba levével, majd forgassuk bele a gombát. A finomra meghintett petrezselyemzölddel megszórva, azonnal tálaljuk. Csak tálaláskor sózzuk meg, mert a gomba kiadja a levét.
Pirított barnakenyeret adjunk hozzá.