Meggyes semifreddo (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Ami DJF
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Édességek 
Cimkék: Édességek, Desszert, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Buli, Főtt, Édes, Hideg, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
5-6 db keksz (édes) 449 8.2 11 78.8 3.4 0
ízlés szerint méz 327 0.4 0 81 0 0
4 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
0.5 dl szegfűgomba 0 ? ? ? ? ?
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
25 dkg mascarpone 450 7 45 2 0 100
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db vaníliarúd ? ? ? ? ? ?
2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2.5 dl meggy 56 0.8 0.5 11 1 0
1 csipet fahéj 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A magozott meggyet egy teflonos edénybe tesszük, rácsurgatjuk a két evőkanál a mézet és megszórjuk fahéjjal, majd pár percig forraljunk. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük egy csipet sóval. A tojások sárgáját habosra verjük a cukorral és a vanília rúd kikapart magjával. Ez után hozzáadunk 2 dl meleg tejet és gőz fölött addig keverjük, míg krémes állagú nem lesz (én bátrabb szoktam lenni, direkt a tűzre teszem, ilyenkor vigyázni kell, nehogy rántottaszerű valami legyen a végeredmény). Lehűtjük a krémet, majd belekeverjük a mascarpónét, a tejfölt, a cherryt, ízlés szerint tehetünk még bele mézet, majd óvatosan belekeverjük a tojás fehérjét. Egy kisebb püspökkenyérfomát folpackkal kibélelünk (érdemes előtte kevés olajjal kikenni a formát, akkor nem fog csúszkálni a fólia), majd öntünk egy réteget a krémből. A maradék krémbe beletesszük a meggylekvár 3/4-t, és csak pár mozdulattal elkeverjük, majd beleöntjük a formába. Tetejét összemorzsolt keksszel szórjuk (esetleg kissé elkeverjük).
Egy éjszakát pihentetjük a mélyhűtőben.
Tálaláskor csokireszelékkel és maradék meggyel kínáljuk.