Gombagulyás bográcsban (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Panka
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Szabadban, Sörözés, borozás, Buli, Hétvégi ebéd, Párolt, Főtt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gombafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
1 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
2 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1/2 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
5 db burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1/2 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A szalonnát kockára vágjuk és zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, megpároljuk, rádobjuk a nagyobb darabokra szeletelt gombát, megsózzuk és zsírjára sütjük. Belekeverjük a kis kockára aprított paprikát és paradicsomot, a zúzott fokhagymát és a fűszereket. Kevés vízzel felöntjük és ismét zsírjára sütjük. Felöntjük bő két liternyi vízzel, beleszórjuk a felkarikázott répaféléket és a feldarabolt zellert. Negyed órás forralás után hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és puhára főzzük. Az utolsó két percben beleöntjük a bort.
Ha dúsabban szeretnénk adni csipetkét vagy vajasgaluskát is főzhetünk bele.