Vörösboros marhasült (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 220 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gézuka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Lassan sütött, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg lapocka (marha) 142 21 6.2 0.6 0 75
3 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
3 szál zellerszár 17 0.8 0.11 3.8 0.65 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
3 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 liter száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
2 szál póréhagyma 37 2.2 0.3 6.3 2.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A húst szépen megformázzuk, majd a felhevített olajon körbesütjük. Kivesszük a zsiradékból és meghintjük sóval és borssal. A zsiradékon átpirítjuk az apróra vágott zöldségeket, rátesszük az elősütött húst, mellédobjuk a rozmaringot, leöntjük a borral és fóliával szorosan lefedve, 150 fokra előmelegített sütőben 3 órát pároljuk. Szeletelés előtt 10 percig, fóliával lefedve, pihentessük. Tálalhatjuk a leszűrt levével vagy a rozmaringágakat kidobva, tejszínnel összeforralva a botmixerrel áttört zöldséges szafttal.
Burgonyagombócot, knédlit vagy krokettet adjunk mellé.