Burgonyás barnakenyér (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 450 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Ági Laci
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Főétel mellé, Szabadban, Reggeli, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Meleg nyári napokra, Hideg téli napokra, Csőben sült, Kemence, Sós, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 teáskanál kenyér fűszerkeverék 0 ? ? ? ? ?
1 teáskanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 evőkanál kovász por 0 ? ? ? ? ?
1 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt 323 14 3 59 8 0
40 dkg kenyérliszt 331 10.7 1.9 71.5 9.9 0
30 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, majd melegen áttörjük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a kenyérfűszerrel, a kovászporral összeszitált liszteket. Bedagasztjuk, a langyos, cukros vízben feloldott élesztővel. A víz mennyisége változhat a liszt függvényében. Langyos helyen fél órát kelesztjük, majd belegyúrjuk a sót, gondosan kidolgozzuk és hűvös helyen 3 órát, hűtőben egy éjszakát, kelni hagyjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd feltekerjük és olajjal kikent formába tesszük. Újabb két órát kelesztjük, majd a tetejét bevagdosva és vízzel lekenve, 250 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A hőt 180 fokra mérsékeljük és 50 percig sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.